Adolescentul

Adolescentul descoperirea identitatii

Adolescentul descoperirea identitatii

ADOLESCENTUL,  DESCOPERIREA PROPRIEI IDENTITATI

Adolescenta este o perioada in dezvoltarea organismului uman, care urmeaza pubertatii, si precede starea de adult. Este cuprinsa intre 14-18 ani, avand multiple aspecte particulare de la individ la individ. Se caracterizeaza prin dezvoltarea fizica si neuropsihica, si este perioada in care se contureaza personalitatea.

Adolescenta este o perioada fantastica din viata fiecaruia, in care totul este posibil. Este perioada in care in care descopera propria identitate, adica cum se percepe pe sine insasi, si ceea ce gandesc ceilalati despre ei.  Identitatea se formeaza progresiv, si presupune identificarea propriilor valori, interese, abilitati, si de asemenea are loc evaluarea capacitatii de a lua decizii, si de a face fata diverselor situatii, alegerea vocatiei, alegerea profesiei.

Adolescentii sunt intr-un proces de a se intelege pe ei insisi, si de aceea au un comportament in permanenta schimbare. Au dorinta de a se realiza, si de a fi unici, si pot adopta diferite tipuri de comportament: de revolta, de inchidere in sine, de exaltare sau afirmare.

Cea de-a doua faza 13/14 -17/18 este cea a adolescentei propriu zise, care se caracterizeaza printr-o echilibrare puternica, si printr-o mare dezvoltare a laturii cognitive si afective. La preadolescenta aspectul exterior se caracterizeaza prin lipsa de armonie, mainile fiind mai lungi decat trunchiul, intreaga conformatie lasand impresia unei persoane desirate. Adolescenta este  o etapa mai linistita decat cea precedenta.  Aceasta este perioada finala a dezvoltarii. Ritmul cresterii incepe sa se atenueze treptat. Scheletul creste. Spre sfarsitul adolescentei, se poate spune ca avem déjà in fata viitorul adult.

Educatia sexuala este foarte importanta in aceasta perioada. In timpul adolescentei  se dezvolta interesul pentru ceea ce inseamna relatiile dintre ambele sexe, si trebuie acordata o foarte mare atentie mesajelor si informatiilor transmise de ei. Nu incercati sa protejati copiii, ascunzandu-le sau amanand acest lucru. Nu faceti decat sa privati  copiii de subiecte despre boli cu transmitere sexual sau o sarcina nedorita. De fapt, pentru a avea parte de un act sexual responsabil, si pentru a putea fii in siguranta, adolescentii trebuie informati corespunzator cu privire la acest subiect. Adolescentul are nevoie de suport  pentru aceasta perioada de aclimatizare, in care sa primeasca libertatea in mod treptat, si in acelasi timp tot mai multe responsabilitati.

Tags: ,

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*