Analiza sarcina

Analize sarcina

Analize sarcina

Analize sarcina

Daca dorinta de a avea un copil s-a implinit, este momentul unei informari amanuntite in ceea ce priveste buna desfasurare a sarcinii dvs. Pentru ca minunea sa se implineasca este obligatoriu din punct de vedere moral  efectuarea unor controale si analize amanuntite specific acestei perioade nou aparute in viata dvs. Deoarece sarcina se desfasoara pe parcursul a 40 de saptamani, si respectiv pe trei trimestre o sa incercam sa va relatam in ordine cronologica ce analize  ar fi necesar sa faceti.

Cand sarcina este confirmata cu ajutorul unui test de sarcina este timpul sa faci cunostinta cu medicul ginecolg, care te va insoti si indruma in acesata noua experienta.

Dupa aceasta prima consultatie ti se va confirma existenta unei sarcini, dimensiunile si varsta gestationala si de asemenea ti se va face un control amanuntit al organelor genitale. Apoi medicul te va indruma spre urmatoarele controalele si testelele la care vei fi supusa in continuare.

In urma examenului prenatal medicul ginecolog va obtine informatiile necesare urmaririi sarcinii. La acest prim consult pe langa un examen ginecologic, se va masura tensiunea arteriala si greutatea si se vor recolta analize de sange si urina. Acestea din urma vor arata daca femeia are un anumit grad de anemie (nivelul hemoglobinei scazut) sau semne de infectie.

Analizele din primul trimestru de sarcina

In mod normal in aceasta perioda sunt necesare urmatoarele analize:
-Hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare;
-Grupa sanguina si Rh-ul (in cazul în care femeia are Rh negativ si barbatul Rh pozitiv este necesar sa se efectueze dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist);
-Testul HIV
-Testare VDRL (sifilis)
-Teste pentru depistarea hepatitei B si C;
-Teste de sange pentru hormoni;
-Examen citologic Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala.
-Ecografie de trimestrul I, efectuata între 11-14 saptamâni de sarcina; asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina)poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide (sindrom Down, Edwards)
De asemenea, pot fi efectuate analize de sange pentru depistarea unor infectii grave, cu risc de avort spontan sau de transmitere la fat: Rubella, Herpesvirusul, Citomegalovirusul, Toxoplasma, Chlamydia, Lysteria. Ginecologul poate solicita consulturi de alta specialitate (ORL, cardiologie,hematologie, endocrinologie etc) in cazuri selectionate.

Controlul se va face o singura data pe luna, in cazul in care nu apar complicatii in timpul sarcinii.

Analizele din al doilea trimestru de sarcina (15 -28 saptamani)

In timpul celui de al doilea trimestru de sarcina se vor face teste de sange (triplu si cvadruplul test) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice.

Daca deja exista riscul unor astfel de defecte sau daca in familie mai exista alti membrii cu boli genetice sau alte malformatii la nastere, sau varsta mamei este peste 35 ani, trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme si mai in detaliu. Spre sfarsitul celui de al doilea trimestru de sarcina se verifica glicemia (prin testul de toleranta la glucoza) pentru diagnosticul unui eventual diabet gestational. Spre sfarsitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infectii care ar putea dauna copilului.

Analizele din al treilea trimestru de sarcina (saptamanile 29 – 40)

De la 7-8 luni de sarcina controlul la medicul ginecolog trebuie sa fie o data la 2 saptamani, iar in luna a 9-a o data pe saptamana.

In aceasta ultima perioada:
-Medicul iti va monitoriza tensiunea arteriala,greutatea, pozitia si inaltimea uterului, evaluarea batailor cordului fetal.
– Poti repeta o parte din analizele de sange si de urina, precum si examenul de secretie vaginala. In plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B.

Intre 30-32 saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de trimestrul III, care evalueaza dezvoltarea fetala, greutatea, functia inimii fetale, localizarea definitiva a placentei si gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.

La fiecare examen din perioada prenatala, femeia insarcinata va fi cantarita, i se va masura circumferinta abdomenului, tensiunea arteriala si i se vor recolta probe de urina. Trebuie respectate toate controalele medicale recomandate de ginecolog. Desi aceste controale par de rutina, ele ajuta medicul sa urmareasca evolutia sarcinii si sa sesizeze eventualele complicatii ce pot aparea.

Femeile trebuie sa aiba foarte mare grija de ele pe perioada sarcinii. Un regim de viata sanatos ajuta copilul sa se dezvolte bine. Femeile insarcinate trebuie sa se odihneasca atunci cand au nevoie, sa manance bine, sa fie bine hidratate si sa faca exercitii fizice in mod regulat.

Medicii specialisti recomanda tuturor femeilor insarcinate sa se linisteasca in timpul recoltarii analizelor, deoarece starea lor de stres se transmite bebelusului!

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*