Ce inseamna menstruatia sau emenoreea?

Menstruatia

Menstruatia

Menstruatia

Ce inseamna menstruatia sau emenoreea? Este pierderea normala de sange, si dureaza intre 3-5 zile, dar este considerata normala  si intre 2-7 zile. Pierderea medie de sange este de 35 ml, dar este considerata normala si intre 10-80ml. Multe femei pot avea scurgeri ale unor parti de endometru (invelisul uterului sau mucoasa care captseste uterul), care apar ca  si tesut amenstecat cu sange. O enzima numita plasmina (continuta de invelisul uterului) tinde sa inhibe cuagularea sangelui. Din cauza acestor pierderi de sange, femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decat barbatii. Menstruatia incepe de obicei la varsta de 12-13 ani, dar se poate si la 8 sau 17 ani.

Ciclul menstrual  apare cand organismul este pregatit. Schimbarile au loc odata cu cresterea atat la exteriorul organismului( cresterea sanilor, cresterea parului pe maini, a parului pubian) cat si in interior (organismul fiind pregatit pentru o sarcina, chiar daca varsta nu o permite).

In ovarele fetelor se gasesc o multime de ovule, dar la varsta pubertatii, elimina cate unul in fiecare luna. Ovulul trece din trompa uterina in uter, acesta fiind locul unde va creste fatul, daca ovulul va fi fertilizat de sperma unui barbat.

Uterul e pregatit in fiecare luna pentru o posibila sarcina, dar cand organismul realizeaza ca nu este nici un fat in uter, membrana uterului si ovulul sunt scoase din corp prin vagin. Aceasta este menstruatia.

Simptomele obisnuite ale menstruatiei includ: dureri de spate, greata, diaree, constipatie, dureri de cap, sensibilitatea sanilor, crampe uterine.

Sexul in timpul perioadei de menstruatie? In aceasta perioada disconfortul nu este dat doar de prezenta menstruatiei in sine, ci si de sensibilitatea mai ridicata a organismului. Cu toate acestea activitatea sexuala nu este in totalitate interzisa. Deosebit de important este sa nu neglijam aspectul bolilor cu transmitere sexuala, care in aceasta perioada sunt favorizate, in special virusul HIV.

Ciclul neregulat este o disfunctie care poarta numele de OLIGOMENOREE , si este o tulburare a cilclului menstrual.

Cea mai frecventa cauza a ciclului neregulat  este o balanta hormonala neechilibrata, sau o dereglare ce apare tot in acest lant hormonal hipotalamus-hipofiza-ovare. Alaturi de aceasta cauza de origine hormonala, pot exista si cauze de origine fizica, ce implica o anumita conformatie a organelor sexuale interne. Pentru a gasi cauza, si mai ales tratamentul, trebuie facuta o examinare atat de un endocrinolog, cat si de un ginecolog.

In concluzie, totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc in organismul femeii, incepand cu prima zi a menstruatiei pana in ziua de dinaintea urmatoarei sangerari, se numeste CILCLU MENSTRUAL.

 

Tags: , ,

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*