Comportamentul copiilor intre 1-6 ani

Comportamentul copiilor intre 1 si 6 ani

Comportamentul copiilor intre 1 si 6 ani

Daca stam sa analizam comportamentul copilului nostru, trebuie sa ne gandim in primul rand la comportamentul nostru, al parintilor. Exista mai multi factori care influenteaza modul de comportament, dar cei mai important sunt: ereditatea, factorii sociali, educatia si cultura. Sunt de asemenea si mai multe tipuri de personalitate: copilul temator (hipersensibil), copilul sfidator (obraznic), copilul neatent, copilul apatic (visitor), copilul activ cu accente agresive.

Incepand cu varsta de un an, puiutul nostru are déjà o personalitate afirmata. Ceea ce il reprezinta pe el acum este imensa curiozitate.  Tot in jurul acestei varste putem vorbi de limbaj. Foarte important este ca indiferent de varsta lui, limbajul nostru trebuie sa fie corect, simplu, des si fara rasfaturi inutile. Tot acum este varsta la care el nu este responsabil de comportamentul lui. De aceea in acest moment rolul nostru este vital in a-i anticipa actiunile lui viitoare. In jurul varstei de 2 ani mersul devine sigur, descopera alergatul si escaladatul. Tot acum este descoperit creionul, mazgalind fara sa realizeze ceea ce rezulta. Vocabularul se mareste ajungand undeva la 20 de cuvinte. Copilul isi imbogateste de asemenea vocabularul pasiv, in sensul ca intelege mai mult decat poate folosi. In ceea ce priveste joaca, descopera ca poate uni, asambla, poate impinge jucarii si prefera   obiectele vietii cotidiene in locul jucariilor. Un alt element caracteristic lor este rutina: acelasi meniu, acelasi program, aceleasi jucarii, acelasi cantecel.

Copilul intre 3-4 ani este copilul putin mai calm, mai intelegator, dobandeste simtul echilibrului, foloseste mai usor mainile decupand, pictand. In ceea ce priveste comportamentul, acesta devine mai afectuos, vrea sa devina mai util, dar se instaleaza si frica, teama de intuneric. De aceea pedepsele lor nu trebuie sa contina amenintari de genul bau-bau sau vrajitoare, pentru ca este momentul in care incepe sa perceapa altfel lucrurile. Majoritatea vorbesc déjà cursiv (800-1000 de cuvinte). In ceea ce priveste adaptarea sociala el isi plaseaza mama in centrul vietii lui afective. Tot acum intervine si gelozia intre frati. Este momentul in care multumesc, te rog sau buna ziua, nu mai sunt simple automatisme. Cu multa rabdare acestea devin lucruri normale pentru ei.

La 5-6ani copilul participa cu placere la activitatile adultului, si se bucura cand este incurajat ca a facut un lucru bun. Conflictele care apar pot fi lamurite prin comunicare. Creste interesul de a se juca cu ceilalti copii, apare spiritual de competitie, si desi apare dorinta de independenta, reapare mereu nevoia de a se intoarce la protectia adultului. In aceasta perioada accepta reguli simple de comportament, respecta dorintele altor copii, se va obisnui sa faca parte din grupuri restranse de copii, preferand ca parteneri de joaca copiii de acelasi sex.

Nu uitati dupa cum spune si un vechi proverb: “copiii sunt oglinda parintilor”, acestia invata inca din primele luni de viata, comportamentul prin imitarea celorlalti (in special a parintilor), prin observatie, prin modelul oferit de adulti.

In concluzie dragi parinti, nu exista copii buni sau rai. Cei cu un comportament negativ incearca de fapt sa ne comunice ceva, iar noi cu rabdare si intelepciune alegem metoda potrivita de a corecta acest lucru.

Tags: ,

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*