Dezvoltarea copilului

Dezvoltare copii 1-6 ani

Dezvoltare copii 1-6 ani

Dezvoltarea copilului de 1-6 ani

Cresterea copiilor este spectaculoasa in primii ani de viata. Ritmul de creste si dezvoltare depind de mai multi factori:

-factori ereditari;

-factori hormonali, intre acestia hormonul de crestere este indispensabil pentru reglarea cresterii scheletice, iar deficitul acestuia determina incetinirea proceselor de crestere si maturare , iar excesul acestuia determinna crestere fara maturatie (gigantismul);

-factorii de mediu unde nutritia este esentiala in dezvoltarea procesului de crestere;

-factorii  socio-economici care influenteaza cresterea organismului copilului prin modul de viata, obiceiuri, traditii culturale;

-factori psihici si aici ne referim in special la stres care influenteaza negativ cresterea copilului.

Pentru aprecierea aproximativa a greutatii medii normale la diferite varste, se pot folosi unele formule:

-intre 3-12 luni  avem: (varsta luni+9)/2;

-intre 1-6 ani avem (varsta ani +2*8)/2;

-intre 6-12 ani avem (varsta ani *7-5)/2.

In primii ani de viata copilul se deprinde cu bucurie si curiozitate cu o serie de miscari de baza: prinderea obiectelor, tragerea si impingerea lor, ghemuirea, aplecarea  sau alergarea. Este indicat sa-l ajutati in tot ceea ce face el, dar in acelasi timp lasati-i o doza de independenta. Trecerea la olita este unul dintre reperele pe care parintii le asteapta cel mai mult. Varsta variaza undeva intre 24-36 de luni.

In  jurul varstei de 3-4 ani, varsta indicata inceperii gradinitei, copilul devine interesat de capacitatea functionala  a lucrurilor, pe care le compara, le sorteaza dupa culoare si marime, le demonteaza, le asambleaza,. Acesta recunoaste litere izolat, poate desena forme, deosebeste culorile. La 5-6 ani experientele tactile (pipaitul) si motorii (miscarea), trec pe locul doi. Pe langa impresiile vizuale (vede tot), capata interes cele acustice, si anume este tot timpul atent, spune tot, spioneaza, trage cu urechea, deosebeste tot felul de sunete, fredoneaza cantece usoare, reproduce miscari ritmice. Incepe sa deseneze si sa modeleze, iar fantezia nu are limite.

Spre sfarsitul perioadei, cel mic incepe sa faca deosebirea intre imaginatie si realitate. Are propriile pareri, critici, si capata notiunea timpului si a cantitatii. Indiferent de varsta, sau daca sunt la gradinita sau acasa, activitatile educative joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea inteligentei si abilitatilor celui mic. Ofera-i  copilului tau cursuri de limbi straine, inot, arte martiale, dans, balet, fotbal, sau acasa decupati, colorati, pictati, jocuri educative, gatiti. Insufla-i copilului tau inca de mic dragostea pentru citit si respectul pentru carte. De asemenea implica-l in rutina zilnica, si aici ne referim la spalatul de dimineata, curatenia personala si inconjuratoare, responsabilizeaza-l  cu actiuni minore, astfel incat mai tarziu acestea sa devina normalitate.

Cu toate acestea nu uitati ca este doar un copil, si atunci cand presiunea creste, timpul liber se limiteaza, relaxarea dispare  copilul devine suprasolicitat.

Tags: , ,

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*