Diversificare si legumele la bebelusi

Diversificare si legumele pentru bebelusi

Diversificare si legumele pentru bebelusi

Medicii recomanda introducerea legumelor in alimentatia bebelusilor cat mai devreme chiar din momentul debutului diversificarii( nu inainte de patru luni, evitandu-se astfel aparitia alergiilor alimentare) pentru ca organismul acestora sa beneficieze de toate elementele nutritive pe care legumele le pot oferi, in scopul unei dezvoltari optime. In general, majoritatea bebelusilor refuza legumele. De aceea, pentru a nu va lovi de mofturile micutului atunci cand ii veti oferi legume (supa sau piure), puteti sa i le oferiti la masa de pranz, cand lui ii este foarte foame. Puteti chiar sa introduceti cate o lingura de piure de legume in biberonul cu lapte, iar apoi progresiv, sa cresteti portia, pana la 8-10 linguri pe zi. Pe la 7-8 luni, cel mic ar trebui sa primeasca aprox 130-170 g de legume zilnic, repartizate in doua mese principale, urmand ca, spre varsta de un an, sa consume 200-300g de legume pe zi.

Pentru primele etape ale diversificarii, se recomanda, in general, morcovul, dovlecelul, cartoful, spanacul, mazarea, fasolea verde, brocolii, conopida, acestea fiind pasate. Ideal ar fi sa-I puteti oferi micutului legume bio, caci astfel veti fi siguri ca veti avea un copil sanatos toata viata. Se stie ca prin procesarea la temperaturi inalte, legumele isi pierd din substantele nutritive. Cel mai bine ar fi sa-i puteti oferi micutului dvs legumele in stare cruda. Totusi acest lucru nu este posibil in primele luni. Cu toate acestea puteti apela cu incredere la sistemul de preparare la abur, caci astfel, legumele isi pastreaza o mare parte din substantele nutritive.

In ceea ce priveste gusturile alimentare ale puiutilor nostri trebuie sa stim ca acestea se cultiva. Cercetatorii spun ca in timpul vietii intrauterine fatul percepe in pantecul mamei lui anumite savori prin lichidul amniotic, pentru ca organul gustului sau se formeaza devreme. Capitalul genetic al bebelusului ii permite sa arate placerea sau repulsia la fiecare gust de baza. Gustul dulce ramane preferatul lui, si acesata pentru un timp mai lung, pentru ca abia pe la 7 ani, gustul evolueaza catre sarat. Din acest motiv, copilul are nevoie sa fie ghidat pentru a i se diversifica alimentatia. Copiii mici accepta fara probleme un numar restrans de alimente, cele dulci, sarate si simple, animate feluri de carne (vita si pui), legume precum cartoful, sau fainoase.

In concluzie alimentele trebuie servite adecvat varstei bebelusului, pasate la inceputul diversificarii si din ce in ce mai complexe odata cu inaintarea in varsta.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*