Fertilitatea la femei

Fertilitatea la femei

Fertilitatea la femei

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stim cand vorbim despre fertilitate la femei este ca actul sexual sa se realizeze cand femeia este in perioada fertila a lunii.

Pentru a se cunoaste si calcula perioada fertila a femeii este necesar sa se cunoasca foarte bine cand are loc menstruatia si durata ciclului menstrual. Pentru a calcula perioada fertila cat mai exact, femeia trebuie sa aiba o menstruatie cat mai regulata, cu cat ciclul are o neregularitate mai mare si perioada fertila este mai greu de anticipat.
Cunoasterea perioadei fertile poate ajuta o femeie sa stie cand este momentul optim de conceptie, de asemenea cunoasterea perioadei fertile poate fi utila si in contraceptie, pentru a sti cand nu trebuie sa aiba un contact sexual neprotejat, existand sansa de a ramane insarcinata.

Perioada fertila este strans legata de momentul ovulatiei, si se stie ca ovulatia are loc cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie.

Perioada fertila incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie (atat poate supravietui spermatozoidul in uter) si se termina la 1-2 zile dupa ovulatie (perioada in care ovulul este viabil).

Exista cateva metode mai folosite de femei pentru a calcula perioda fertila, cea mai folosita este metoda calendarului, care se bazeaza exclusiv pe cunoasterea datei menstruatiei si a duratei ciclului menstrual. Se mai poate calcula perioada fertila masurandu-se zilnic temperatura bazala (metoda temperaturii bazale), sau prin analiza mucusului cervical ( metoda Billings).

Ovulatia este acel fenomen de maturizare si eliberare a unui ovul din unul din ovarele femeii (intr-o luna dintr-un ovar in luna urmatoare din celalat over). In jurul datei de ovulatie este si perioada fertila a ciclului menstrual, in aceasta perioada sansele pentru a ramane insarcina sunt foarte mari. De multe ori cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea veniri pe lume a unui nou membru in cadrul familiei sau pentru contraceptie.

– Atunci cand mucusul cervical se mareste in volum si isi schimba textura (cand devine alunecos inseamna ca ati atins perioada cea mai fertila).
– La ovulatie creste temperatura corpului cu maxim 1 grad, nu veti sesiza cresterea de temperatura, dar puteti folosi un termometru ca sa sesizati diferenta de temperatura: in acel moment ovulatia s-a incheiat; de obicei, sunteti deja mai fertila cu 2 sau 3 zile inainte de cresterea temperaturii;
– Multe femei simt un disconfort in partea de jos a abdomenului, iar o parte dintre femei chiar simt cand se produce ovulatia fie printr-un usor disconfort, fie prin mici dureri care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore).

Ovulul este viabil pentru conceptie aproximativ 1-2 zile, iar spermatozoizii sunt viabili in corpul femeii, pana la 5 zile. Daca inainte de ovulatie are loc o relatie sexuala, spermatozoizii pot asteptat in uter pana la 5 zile, asteptand sa intalneasca ovulul pentru a-l fecunda. Putem deci spune ca o sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, in zilele din jurul ovulatiei – 3,4 zile inainte si 1,2 zile dupa aceasta. In cazul unui ciclu menstrual stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, primazi de menstruatie. La un ciclu menstrual stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a. La ciclul menstrual de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, perioada de 14 zile de la ovulatie pana la prima zi a viitorului ciclu menstrual fiind constanta. Cea mai buna cale de a va da seama cand sunteti in perioada fertila este sa fiti atenta la schimbarile din organismul dumneavoastra si sa invatati sa recunoasteti semnele ovulatiei.

Totusi, ovulatia poate fi dereglata de mai multi factori precum: starea de boala, experiente inedite, alcoolul, calatoriile, stresul acut sau cronic, de aceea simpla numarare sau contabilizare a zilelor se poate dovedi insuficienta. Este indicat sa va obisnuiti sa recunoasteti semnalele pe care propriul corp vi le va furniza in legatura cu starea sa de fertilitate.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*