Imunizarea naturala la copii

Imunizarea la copii

Imunizarea la copii

Apropierea sezonului rece ne facem sa ne gandim inevitabil, si la aparitia virozelor la copii. Imunitatea organismului poate fi stimulata in mai multe moduri, atat natural cat si artificial.Sa stabilim in primul rand ce este imunitatea? In termeni de specialitate imunitatea reprezinta acea caracteristica a organismului prin care se apara de actiunea nociva a unor factori numiti antigene. Ca modalitate de lupta sistemul imun nu prezinta numai imunoglobuline (anticorpi) secretate de unele din celulele sistemului imun, ci si o gama larga de celule si substante cu rol in medierea unor activitati a acestora. Ceea ce nu se cunoaste de catre populatie este faptul ca, in realitate, sistemul imun nu e reprezentat doar de unele celule specializate care, printre alte lucruri, secreta si anticorpii, ci de un sistem interrelational intre toate componentele organismului, fiind in stransa legatura si cu sistemul nervos. In cadrul sistemului nervos central se pare ca un rol important in imunitate il are hipotalamusul, o structura nervoasa ce controleaza de asemenea somnul, temperatura corpului, senzatia de foame sau satietate precum si intreg sistemul endocrin (format din glande cu secretie interna). Totodata componentele mai “indeparate” ale sistemului imun se gasesc chiar la locul de interactiune mediu-organism. Pielea reprezinta o imensa si importanta suprafata de contact cu mediul exterior, avand nevoie de o imunitate crescuta pentru a apara organismul de invazia multitudinii de microbi. Aceasta se apara asadar prin descuamare, prin ph-ul acid pe care il prezinta, prin intermediul unor anticorpi situati imediat sub piele precum si prin activitatea enzimatica pe care o prezinta unele celule din piele. De asemenea o alta modalitate de intercatiune cu mediul este cea prin mucoase, acestea fiind reprezentate de: mucoasa nazala, respiratorie, a intregului tub digestiv, uretrala, vaginala etc. Mucoasele prezinta si ele imunitate, aparandu-se prin secretile care le spala continuu, prin ph, prin diverse formatiuni care misca microbul spre exterior (cili, vili, microvili), prin prezenta anticorpilor, prin celule cu rol de protectie etc. Asadar, daca pielea sufera (arsuri solare de exemplu, dermatite) sau mucoasele prezinta afectiuni (infectii ale mucoaselor, iritatii, rosu in gat, cistite, iritatii digestive, afectiuni ale mucoasei respiratorii etc) atunci si restul organismului este in pericol.

Alaptarea la san este considerata cea mai eficienta metoda de a spori imunitatea copilului. Pe un copil mic ce beneficiaza de o alimentatie diversificata, alimentele bogate in vitamine il mentin sanatos. Un mijloc care contribuie suplimentar la preventie este administrarea vitaminelor C si D, cel mai bine prin alimentatie naturala. Cele mai bogate in vitamina C sunt macesele, urmate de citrice. Vitamina D este prezenta mai ales in lactate.

Copilul poate dormi si ziua, insa indiferent de cat de mult ar dormi ziua, nu poate echivala calitatea somnului din orele indicate mai sus. Oricum, un copil trebuie sa doarma aproximativ 10 ore pe noapte, nu mai putin. Asadar, daca ai observat ca cel mic este de la un timp mai sensibil la infectii, modifica-i alimentatia si eventual consulta si un medic specialist in homeopatie. Exista numeroase produse naturale care sporesc imunitatea si se gasesc in farmaciile naturiste, dar si in cele obisnuite. Dar indiferent ca este vorba despre uleiuri, tincturi, pastile, siropuri, trebuie sa ceri si sfatul medicului, nu doar al farmacistului, atunci cand intentionezi sa-i administrezi copilului pentru imunitate un produs, fie el si naturist.Imunitatea organismului poate fi stimulata in multe moduri tocmai pentru ca aceasta depinde de mai multi factori. Alaptarea la san este considerata cea mai eficienta metoda de a spori imunitatea copilului. Pe un copil mic ce beneficiaza de o alimentatie diversificata, alimentele bogate in vitamine il mentin sanatos. Un mijloc care contribuie suplimentar la preventie este administrarea vitaminelor C si D, cel mai bine prin alimentatie naturala. Cele mai bogate in vitamina C sunt macesele, urmate de citrice. Vitamina D este prezenta mai ales in lactate.
Imunitatea artificiala este cea obtinuta prin vaccinare, iar cea naturala prin producerea bolii si in urma vindecarii ei se obtine imunitatea acelei afectiuni. Alimentatia sanatoasa, bogata in legume, fructe, proteine – carne de pui, peste, vita, galbenus de ou, lactate – fibre, asigura un suport bun pentru imunitate. Specialistii au ajuns in egala masura la concluzia ca unele plante actioneaza cu precadere in stimularea imunitatii, cum ar fi macesele, catina, rostopasca, galbenelele. De asemenea, un copil odihnit inseamna foarte mult pentru imunitate. Este foarte important somnul dintre orele 22.00 si 24.00 cand se secreta un hormon foarte important in regenerarea tesuturilor.
Copilul poate dormi si ziua, insa indiferent de cat de mult ar dormi ziua, nu poate echivala calitatea somnului din orele indicate mai sus. Oricum, un copil trebuie sa doarma aproximativ 10 ore pe noapte, nu mai putin. Exista numeroase produse naturale care sporesc imunitatea si se gasesc in farmaciile naturiste, dar si in cele obisnuite. Dar indiferent ca este vorba despre uleiuri, tincturi, pastile, siropuri, trebuie sa ceri si sfatul medicului, nu doar al farmacistului, atunci cand intentionezi sa-i administrezi copilului pentru imunitate un produs, fie el si naturist.
Buna oxigenare si hranire a tesuturilor este foarte importanta, anemia scazand imunitatea. Proasta alimentatie se combina cu imunitatea, la fel si bolile gastrice. In zadar ne chinuim sa ii facem copilului un program cat mai sanatos de masa,  daca mucoasa intestinala este iritata si absorbtia nutrientilor din tubul digestiv nu se face corect sau are un sindrom de malabsorbtie ori pur si simplu ii lipsesc unele vitamine care au rol in absorbtia unor factori: fara vitamina C fierul din alimentatie (sau pastile) nu oate fi absorbit, fara vitamina D nu se poate absorbi calciul etc.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*