Inseminare artificiala

Inseminare artificiala

Inseminare artificiala

INSEMINARE ARTIFICIALA

Procedurile de inseminare artificiala reprezinta o a doua sansa atunci cand toate tratamentele pentru infertilitate au dat gres. Inseminarea artificiala presupune plasarea spermatozoizilor in tractul genital feminin prin alte metode decat contactul sexual.

Inseminarea artificiala este adesea folosita atunci cand partenerul masculin nu poate ejacula in timpul contactului sexual sau cand o femeie are probleme de ovulatie sau prezinta mucus cervical, care impiedica ascensiunea spermatozoizilor pana la ovul.
Se pot folosi spermatozoizii partenerului = IAS (va trebui sa se preleveze o mostra de sperma de la partener, care ulterior va fi preparata pentru extragerea spermatozoizilor si va fi pregatita pentru inseminare) sau se poate apela la un donator = IAD. Se vor efectua teste de urina si de sange pentru a masura cantitatea de hormon luteinizant din corp.

Cand acest hormon atinge un varf, semnifica ovulatia si procedura va fi efectuata in prima sau in a doua zi. Procedura consta in introducerea spermatozoizilor, cu ajutorul unui cateter, in uter, vagin sau canalul cervical; procedura de inseminare intratubara ce consta in introducerea spermatozoizilor direct in trompa uterina este mai invaziva si mai complicata.

Inseminarea nu trebuie insa confundata cu fertilizarea in vitro, care reprezinta realizarea fecundatiei (unirea spermatozoidului cu ovulul) in laborator, urmata de implantarea intrauterina a embrionului.

Sarcina este in general o perioada fericita pentru majoritatea cuplurilor. Oricum, pentru unele cupluri poate fi chiar dificil sa aiba un copil, in special daca au de-a face cu probleme de fertilitate. Daca ai dificultati in a concepe un copil, poate vei fi interesata sa incerci diferite tratamente pentru fertilitate, pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata. Inseminarea intravaginala (IVI) este un tip de inseminare artificiala care este folosita uneori pentru a ajuta cuplurile sa aiba un copil. IVI este o procedura non-chirurgicala si minim invaziva, care poate fi adesea efectuata in confortul propriei case si cu costuri foarte mici.

Inseminarea artificiala (AI)

Inseminarea artificiala se refera la 4 proceduri diferite folosite pentru a facilita sarcina.

Aceste proceduri folosesc metode, altele decat contactul sexual, pentru a depozita sperma in tractul reproducator al femeii. Cel mai comun tip de inseminare artificiala este IUI sau inseminarea intrauterina, in care spermatozoizii prelucrati sunt plasati direct in uterul femeii.

Alte tipuri de inseminare artificiala:

 • inseminarea intratubara (ITI)
 • inseminarea intravaginala (IVI)
 • Inseminarea intravaginala (IVI)

Inseminarea intravaginala (IVI) este un tip de inseminare artificiala pe care o poti folosi pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata. Desi este mai putin comuna decat alte tipuri de inseminare artificiala, IVI este o procedura de tratament valoroasa si foarte populara printre unele paciente. IVI plaseaza sperma direct in vaginul tau, pentru a-ti creste sansele de fertilizare. Aceasta poate fi efectuata la clinica de fertilitate sau in confortul propriului camin.

Indicatii pentru inseminarea intravaginala

 

IVI este rezervata de obicei doar pentru cupluri cu probleme de fertilitate specifice. IVI este folosita tipic, in cazul in care partenerul femeii nu poate sa ejaculeze in timpul contactului sexual, dar femeia este sanatoasa si fertila. Procedura necesita ca tu sa fii capabila sa ai ovulatie regulata, fie natural fie cu ajutorul medicamentelor pentru fertilitate, cum ar fi Clomid. Daca ai dificultati in a avea ovulatie regulata, IVI nu este cea mai buna metoda de tratament pentru tine.

IVI poate fi, de asemenea, folosita cu:

 • un inlocuitor
 • un donator

  Mod de efectuare: prelucrarea spermatozoizilor

  Cand se efectueaza o IVI este important sa folosim spermatozoizi ce au o buna motilitate si morfologie. Pot fi folositi spermatozoizii partenerului tau sau cei ai unui donator. Spermatozoizii „cruzi” sau neprelucrati pot fi folositi in IVI, dar oricum aceasta poate reduce sansele de a ramane insarcinata daca mostrele de spermatozoizi cruzi pot contine spermatozoizi de calitate joasa. Folosind spermatozoizi care sunt prelucrati iti cresti sansele de a ramane insarcinata, deoarece procedura separa orice spermatozoizi morti sau inceti.

  Programarea

  Cheia succesului IVI este programarea procedurii. Indiferent daca IVI este efectuata acasa sau de catre medicul tau, este obligatoriu ca aceasta sa se petreaca aproximativ in acelasi timp cu ovulatia. Pentru a afla cand este momentul ovulatiei pot fi efectuate teste de urina, pentru a verifica cresterea nivelului de hormon luteinizant (LH). Aceasta crestere indica inceputul ovulatiei. IVI este efectuata in general la 24 de ore de la cresterea nivelului LH .

  Proceduri de inseminare intravaginala

  Sunt doua metode de IVI:

  Metoda seringii. Metoda seringii poate fi efectuata acasa sau in clinica de fertilitate. Foloseste o seringa sterila fara ac, pentru a depozita spermatozoizii in interiorul vaginului tau. Procedura este dupa cum urmeaza:

 • Sperma sau mostrele de spermatozoizi preparati sunt aspirate cu un ac steril;
 • Orice bule de aer din interiorul seringii sunt impinse afara pentru a preveni ca aerul sa patrunda in vagin;
 • In timp ce tu stai intinsa intr-o pozitie confortabila, seringa este plasata usor in interiorul vaginului pana cand atinge cervixul;
 • Mostra de sperma este depozitata langa cervixul tau.

  Metoda capsulei cervicale. Metoda capsulei cervicale se foloseste in general acasa si implica folosirea unei capsule cervicale pentru a insera specimenele de spermatozoizi cat mai aproape de cervix. Poti sa obtii o capsula cervicala special adaptata de la medicul tau. Procedura este dupa cum urmeaza:

 • capsula cervicala este umpluta cu o mostra din spermatozoizii partenerului tau;
 • dupa ce impachetezi capsula cervicala in jumatate, insereaza-o in vagin sau pune-l pe partenerul tau sa o faca;
 • capsula cervicala ar trebui lasata pe loc pentru 2 sau 3 ore; orgasmul ajuta uneori spermatozoizii sa ajunga in uter odata ce capsula cervicala este pozitionata.

  Eficacitate

  Rata de succes asociata cu IVI nu este mare, deoarece spermatozoizii trebuie sa traverseze cervixul si sa ajunga in uter si apoi in trompele uterine. Oricum, in general, IVI are 10% sanse de a produce o sarcina la fiecare ciclu. Daca folosim spermatozoizi preparati sau medicatie pentru inducerea ovulatiei, rata de succes creste la 30% pe fiecare ciclu de tratament.

 

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*