Raceala la copii un bau bau pentru parinti

Raceala la copii

Raceala la copii

Desi asteptam cu nerabdare ca iarna, si sarbatorile sa ne bata la usa, exista si o multime de neajunsuri cand vine vorba de sezonul rece.

Sezonul rece se poate transforma intr-un cosmar pentru parinti si copii. Vremea capricioasa de afara face ca niciodata sa nu stii cum e mai bine sa-ti imbraci copilul si, chiar daca reusesti mereu sa fii in ton cu vremea in privinta hainelor, se intampla uneori ca racelile si afectiunile respiratorii cauzate de vremea rece, sau mai bine zis de diferentele de temperature, sa-si faca aparitia.

Raceala este o infectie minora a nasului si a gatului, ce poate fi determinata de mai mult de 250 de tipuri de virusuri, dintre care rhinovirusurile sunt cele mai obisnuite. Raceala dureaza de obicei o saptamana, dar poate persista mai mult la copii. Copiii au in medie 6 – 8 episoade pe an, sezonul durand din septembrie pana in martie sau aprilie.

Simptomele racelii sunt foarte clare: rinoree, stranut, reducerea simtului gustative si olfactiv, durere de gat, tuse.
Cand vine vorba de profilaxie sau preventie, raceala este greu de prevenit , dar exista cateva reguli pe care le puteti aplica cu succes:

-evitarea contactului cu cei infectati
-spalarea mainilor dupa contactul cu o persoana bolnava
-retinerea copiilor acasa in perioada cand sunt bolnavi, pentru a evita raspandirea virusului
-copilul va fi invatat sa-si acopere gura si nasul cand tuseste sau stranuta
-copilul va fi impiedicat sa-si atinga ochii, nasul sau gura: germenii sunt raspanditi cand o persoana atinge un obiect contaminat cu germeni si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura.

De cele mai multe ori tratamentul este ambulatoriu dar numai la indicatia precisa a unui medic.

Antibioticele sunt ineficiente impotriva racelii. Acestea trebuie folosite numai cand sunt semne clare de infectie bacteriana, cum ar fi tusea persitenta cu expectoratie mucoasa. Indicatiile pentru ingrijirea copiilor raciti sunt:
-repaus la pat
-ingestia unor cantitati mari de lichide
-combaterea febrei (nu se administreaza aspirina datorita riscului de aparitie a sindromului Reye– o afectiune cerebrala brusca, uneori fatala, aparuta la copii intre 4 – 12 ani dupa varicela sau gripa, asociata uneori cu administrarea aspirinei)
-in camera copilului aerul se va umidifica pentru a-l face mai usor de respirat
-curatarea nasului se face prin aspiratie: la copiii mici, se foloseste o pompa de aspiratie din cauciuc pentru a indeparta secretiile; copiii mai mari pot sufla nasul, dar suflarea fortata a nasului poate transmite secretiile in tubul auditiv sau sinusuri.
-nasul uscat sau infundat: este important de retinut ca in majoritatea cazurilor orificiul nazal este obstruat de mucusul uscat, iar suflarea nasului nu-l poate indeparta. Pentru a fluidifica mucusul se folosesc picaturi nazale cu apa salina, care pot fi achizitionate de la farmacie. La un minut de la folosirea picaturilor, se aspira usor secretiile nazale cu o pompa de aspiratie din cauciuc.

Pe langa toate aceste tratamente prescrise de medic puteti folosi de asemenea cu success si remediile naturiste si anume: combinatia de miere, lamaie si tei este un remediu sigur contra gripei,  ceaiul de macese  este bun pentru raceala si gripa, prin continutul ridicat de vitamina C. De altfel, tabletele de vitamina C sint produse din macese.  Fitoterapia recomanda ceaiuri din flori de tei si de soc.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*