Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

La inceputul sarcinii, oul fertilizat calatoreste din trompa uterine catre uter, unde se implanteaza si creste. In aproximativ 2% din sarcini, oul fertilizat (zigotul), se implanteaza pe o suprafata din afara uterului determinand astfel dezvoltarea unei sarcini ectopice (cunoscuta si sub numele de sarcina extrauterina sau sarcina tubara).
Aproape toate sarcinile extrauterine se dezvolta intr-una din trompele uterine dar se mai pot localiza si la nivelul ovarului, cervixului (partea inferioara a uterului) sau in interiorul abdomenului. O sarcina extrauterina nu poate sustine fetusul in viata foarte mult timp. Daca este lasata netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, complicatii ce pun in pericol viata gravidei. De aceea, in cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determina prin ea insasiavort spontan, este necesara intreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce inlatura mecanic zigotul implantat anormal.
Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii . Sarcina ectopica poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand riscul aparitiei in viitor a unei noi sarcini extrauterine.
Prin dezvoltarea sa, sarcina extrauterina pune in pericol viata gravidei. Desi decesul din aceasta cauza este rar, sarcina extrauterina reprezinta principalul motiv al deceselor survenite in primul trimestru de sarcina. O ruptura a sarcinii extrauterine necesita tratament chirurgical de urgenta.

Principala cauza ce determina aparitia unei sarcini ectopice este existenta unei trompe uterine anormale care impiedica oul fertilizat sa ajunga in uter si astfel determina implantarea acestuia la nivelul trompei sau oriunde in afara uterului. Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelvine, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia. Mai poate fi si cauza unei endometrioze.
Principala cauza ce determina dezvoltarea unei sarcini extrauterine este existenta unei trompe uterine anormale. Un ovul fertilizat poate fi prins intr-o portiune anormala a uneia din trompe, unde incepe sa creasca. Au existat si cazuri de sarcini ectopice pentru care nu s-a gasit nici o cauza din cele cunoscute.

La randul lor trompele uterine anormale pot aparea din mai multe cauze:
– existenta in antecedentele gravidei a unei boli inflamatorii pelvine cauzate de infectii, ce determina aparitia de tesut cicatriceal la nivelul trompei uterine
– interventia chirurgicala la nivelul trompei uterine, deseori in scopul de a reface o trompa uterina ligaturata sau pentru a repara o trompa uterina blocata sau cu tesut cicatriceal
– existenta unei sarcini extrauterine in antecedentele gravidei.
Desi aparitia unei sarcini este rara, dupa ce s-a efectuat ligatura tubara sau dupa implantarea unui dispozitiv intrauterin (ambele sunt metode de contraceptie), sarcinile care totusi apar in aceste conditii au un risc destul de mare de a fi extrauterine.

Gravida trebuie sa fie atenta la toate simptomele care pot indica o sarcina ectopica, in special daca prezinta factori de risc.
In cazul unei hemoragii vaginale sau unei dureri severe intraabdominale (chiar in absenta unui test de sarcina pozitiv), trebuie apelat imediat la ajutorul doctorului. Pana la sosirea medicului, femeia trebuie sa se odihneasca cat mai mult, sa evite activitatile extenuante fizic, pana cand simptomele vor fi evaluate de catre un specialist.

Daca durerea intraabdominala este de intensitate mai mica si nu dispare treptat, se va cere iarasi ajutorul medicului.
O alta metoda de abordare a simptomelor este aceea de a astepta cu atentie pentru a depista daca se mai intampla ceva. Deoarece sarcina ectopica poate ameninta viata gravidei, asteptarea urmarilor acasa nu este sigura, de aceea in cazul unor simptome de sarcina ectopica trebuie chemat medicul imediat.

Urmatoarele categorii de personal medical pot evalua gravida pentru o sarcina ectopica:
– moasa (asistenta medicala de obstetrica)
– obstetricianul/ginecologul
– medicul de familie
– asistenta medicala
– medicul de medicina de urgenta
O sarcina ectopica diagnosticata este tratata de un ginecolog.

Sarcina ectopica nu se poate preveni, dar cu ajutorul diagnosticului si tratamentului precoce, se pot preveni complicatiile acesteia

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*