Ce inseamna ovulatie?

Ovulatia

Ovulatia

Ovulatia

Ce inseamna ovulatie?- Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene, si in final in uter. Aceasta incepe in timpul pubertatii, si se termina la menopauza, avand loc doar o singura data intr-o faza de ciclu, chiar daca se elibereaza mai multe ovule. Perioada cea mai fertila a femeii, se afla in mijlocul ciclului menstrual, insa poate aparea si mai devreme sau mai tarziu de aceasta perioada.

In perioada ovulatiei, femeia poate ramane insarcinata cel mai repede, si de aceea cunoasterea acesteia poate fi folosita pentru a planifica acest lucru. Prin urmare, ovulatia reprezinta un ciclu in care ovucitul ajunge la maturitate, si se elibereaza de pe suprafata ovarului, foarte important pentru fertilitate. Un rol important in reglarea ciclului ovarian, si in aparitia ovulatiei, il au nu numai ovarele ci si hipotalamusul si hipofiza.

Doctorii precizeaza ca ciclul menstrual se incadreaza  intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia din a 10 a zi si pana in a 16 a zi dinaintea venirii ciclului, calculul facandu-se din prima zi menstruala.

Femeile recunosc perioada cand are loc ovulatia, datorita unor modificari care au loc in organism, si a unor simptome pe care le resimt. O metoda de detectare a zilelor fertile ( avand in vedere ca nici o femeie nu este atat de precisa in ceea ce priveste ciclul menstrual) este aceea de verificare a temperaturii corpului. Aceasta se verifica in fiecare dimineata, notandu-se pe o perioada de cateva luni, putandu-se observa o anumita regularitate. Zilele fertile sunt acelea, in care temperatura  este mai ridicata decat in restul zilelor. Este foarte important sa stiti ca exista aproximativ 4 zile pe luna cand o femeie poate concepe un copil, si acestea sunt evident determinate de ovulatie.

Foarte important este pentru o femeie sa-si examineze corpul pentru a putea observa simptomele naturale  ale ovulatiei. Acestea includ schimbari ale mucusului cervical si durerea din timpul ovulatiei.

Atentie ovulatia si fecundatia sunt interdependente. Fecundatia de dupa ovulatie duce la sarcina.

Tehnologia a pus la dispozitia fiecarei femei, o multime de teste de ovulatie, pentru descoperirea perioadei. Acestea pot fi folosite la mijlocul ciclului menstrual, aproximativ in jurul ovulatiei, cu scopul de a-I determina data exacta. Aceasta se bazeaza pe masurarea nivelelor de hormone luteinizant din urina. Cresterea nivelului are loc la 36 de ore inaintea ovulatiei. Acesta este momentul ideal pentru a concepe.

O alta metoda de determinare a ovulatiei, este testul de saliva, intrucat acesta se modifica in timpul ovulatiei. Microscopul ovulatiei testeaza saliva pentru a putea indica perioada cea mai fertila a lunii. In timpul ovulatiei cresterea secretiei de estrogen mareste salinitatea salivei. Saliva trebuie testata dimineata, inainte de a bea apa, de a te spala pe dinti, sau de a manca.

Folosirea acestor teste, este cea mai buna cale de a intelege ovulatia si fertilitatea, in vederea obtinerii unei sarcini.

Tags: ,

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*