Icterul la bebelusi

Icterul la bebelusi

Icterul la bebelusi

Icterul este o afectiune comuna, specifica bebelusilor, la nastere, si daca noi mamicile ne informam, cu privire la aceasta stare, nelinistea noastra va fi cu siguranta diminuata. Pentru a intelege mai bine despre icter , va propunem un articol, din care cu siguranta va puteti face cateva idei despre aceasta afectiune.

Ce este icterul?

Icterul apare la bebelusi  de cele mai multe ori foarte curand dupa nastere si mai ales daca acestia sunt nascuti prematur. Icterul este o afectiune provocata de ficat si consta in ingalbenirea pielii, a scleroticii si a mucoaselor din cauza acumularii in sange a bilirubina.Culoare galbena a tegumentelor si mucoaselor (albul ochilor) numita icter, apare ca urmare a cresterii concentratiei unei substante numita bilirubina in sange.
In timpul vietii intrauterine, bilirubina din sangele fatului traverseaza placenta si ajunge in sangele mamei de unde este prelucrata si excretata de catre ficatul mamei. Dupa nastere, acest proces insa trebuie realizat de organismul nou-nascutului. Deoarece in prima saptamana de viata ficatul nou-nascutului este inca incomplet maturat, nu poate metaboliza suficient de repede intreaga cantitate de bilirubina, ceea ce determina acumularea ei in sange si aparitia dupa 2-3 zile a icterului.Aceasta afectiune minora  caracterizata prin colorarea in galben a pielii si a partii albe a globului ocular (sclera),  este consecinta acumularii unei cantitati mari de bilirubina in sange (hiperbilirubinemia). Bilirubina este produsa prin distrugerea celulelor rosii din sange (hematii) si a hemoglobinei.
Hemoglobina este o proteina care se gaseste in hematii si care are rolul de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturile din restul corpului.Exista asa-numitul icter fiziologic al nou-nascutului, care apare in a 2-4  zi de viata si dispare in 1-3 saptamani. Daca icterul mai persista si  dupa 3 saptamani de viata se  impun investigatii medicale, deoarece poate fi semnul unor stari patologice.

Cand sa ne ingrijoram?

In cazul unui icter moderat, pana la 2 saptamani de viata ale bebelusului, nu este necesara interventia unui medic. Pentru un icter mai pronuntat  se foloseste fototerapia, tratament ce presupune expunerea bebelusului la o lumina speciala care ajuta corpul sa scada nivelul de bilirubina prin alterarea ei sau prin ajutorarea ficatului bebelusului in eliminarea bilirubinei – poate fi de mare ajutor. Aceasta lumina nu produce radiatii ultraviolete. Chiar si cu acest tratament, bilirubina poate sa ramana crescuta timp de mai multe zile sau saptamani. Lumina zilei, care intra prin fereastra este de asemeni de ajutor in acest caz – dar nu lasati copilul in plin soare.

Lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l retinem este, ca icterul este o stare foarte rar periculoasa, si ca nu tratam efectul ci cautam cauza.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*