Nastere prin cezariana

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana

Cezariana este  procedura chirurgicala prin care copilul se naste. Aceasta presupune incizia abdomenului si apoi a uterului. In mod normal cezariana ar trebui facuta pentru a salva viata mamei sau a copilului, dar in zilele noastre aceasta a ajuns o moda, pentru ca ar fi mai la indemana, sau ca ar elimina frica de nastere vaginala.

Desi cezariana a devenit o nastere tot mai des intalnita, riscul mortii este mai mare decat la cea vaginala. Acest lucru se intampla din cauza complicatiilor care pot sa survina in urma inciziei abdomenlului si a uterului. Procedura dureaza intre 40-50 min, dar copilul este scos in primele 5-10min. Restul timpului este alocat cusaturilor, la nivelul uterului si al abdomenului. De obicei se efectueaza cu anestezie rahidiana sau epidurala, dar exista si cazuri in care este necesara anestezia generala. Incizia se face de obicei pe orizontala, deasupra liniei parului pubian. Medicul intervine in uter cu o taietura putin mai mare decat capul copilului. Acesta este prins cu grija fiind eliberat prin incizia facuta. Se taie cordonul ombilical, iar apoi medicul elimina placenta, coase uterul si termina operatia.

Cezariana este o operatie foarte importanta, care poate duce la complicatii, la fel ca orice interventie chirurgicala. Acestea includ: hemoragii, afectarea vezici urinare, a intestinelor, a rinichilor, a plamanilor. Daca ati nascut prima data prin cezariana, urmatoarele sarcini se vor face tot prin cezariana. De asemenea si nou nascutii prin cezariana au nevoie de o grija speciala intrucat au nevoie de mai mult timp pentru adaptare la mediu, din cauza nasterii fortate, si privarii trecerii prin canalul de nastere, care ajuta la eliminarea lichidului amniotic din plamani, si stimuleaza circulatia.

Desi medicina moderna ofera medicamente si cusaturi astfel incat orice riscuri sa fie diminuate, nasterea naturala, asa cum ii spune si numele, ar trebui preferata in locul cazarienei.

Tags: ,

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*