Sarcina toxica

Sarcina Toxica

Sarcina Toxica

Dorinta de a avea un copil este mai presus de orice fel de probleme pe care le poate intimpina o femeie, in momentul in care hotaraste sa ramana insarcinata. Chiar daca este o perioada plina de bucurie, senzatii si sentimente noi, sunt femei care se confrunta cu crize de varsaturi, greata si disconfort pe toata perioada sarcinii. Aeasta stare poarta denumirea de sarcina toxica sau disgravidie. Sarcina devine toxica  atunci cand senzatia de greata este zilnica, permanenta, cu mai multe episoade de voma pe zi. Gravida are o sarcina toxica, in denumire medicala „hiperemesis gravidarum” atunci cand vomita tot ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala anterioara sarcinii.Pentru ca organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, se vor instala semnele deshidratarii: tahicardia (acceleratia batailor inimii), oliguria (micsorarea volumului de urina eliminata), oboseala fizica.Gravida poate avea dureri abdominale, tulburari psihice si poate suferi chiar o insuficienta hepato-renala.

Sarcina toxica poate aparea indiferent de numarul de sarcini avute.

Ceea ce trebuie sa retineti este ca o astfel  de sarcina poate afecta si fatul, care nu mai este alimentat conform nevoilor sale, mama eliminand mare parte a vitaminelor si substantelor nutritive care ar trebui sa revina fatului. Acesta va avea asadar la nastere o greutate sub cea normala, existand chiar pericolul unei nasteri premature.

Daca sunteti diagnosticata cu sarcina toxica aveti nevoie de  consultatie medicala de specialitate, urmata, daca este cazul, de tratament; totodata, medicul poate stabili si o serie de reguli alimentare pentru ameliorarea simptomelor sau poate cere chiar hidratarea perfuzabila daca starea de sanatate a gravidei o necesita.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei acestei afectiuni, insa se presupune ca ar fi implicate in primul rand modificarile neuro-hormonale.

Cand va confruntati cu o astfel de problema trebuie sa tineti cont de urmatoarele trei puncte esentiale:

–  tratamentul igieno-dietetic (prima masura fiind izolarea gravidei de mediul familial, lucru realizat prin internarea in spital pe perioada tratamentului. Apoi se urmareste ca alimentele care sunt administrate gravidei sa fie proaspete, alimentatie in sine sa fie cat mai naturala; sa se realizeze o hidratare corespunzatoare a gravidei)

combaterea varsaturilor care se poate obtine prin administrarea unor medicamente care sa nu interfereze cu o buna dezvoltare ulterioara a sarcinii si implicit a fatului

inlaturarea dezechilibrelor metabolice existente prin administrarea de perfuzii care sa completeze substantele pierdute.

Cu toate acestea cele mai multe dintre cele diagnosticate cu sarcina toxica raspund pozitiv la tratament, acestea ramanand doar cu disconfortul fizic. In cazul celor  care se indreapta spre o evolutie grava, singura solutie este, din pacate, intreruperea sarcinii.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*